قلدری مجازی در نوجوانان: بررسی مقایسه‌ای بین انجام‌دهندگان و قربانیان آن در مولفه‌های روان‌شناختی.
کد مقاله : 1375-WCPASIAN20
نویسندگان:
حسین علی زاده *1، محمد ویسویی2
1اوین، بلوار دانشجو، دانشگاه شهید بهشتی
2دانشگاه شهید بهشتی
چکیده مقاله:
زمینه و هدف
پژوهش‌های قبلی در مورد قلدری سنتی نشان می‌دهد که قربانیان قلدری از عزت‌نفس پایین و افسردگی برخوردارند. با توجه به میزان بالای استفاده کاربران از اینترنت در ایران، پژوهش حاضر به مقایسه‌ی قلدری مجازی، افسردگی و عزت‌نفس در بین کاربران اینترنت بین سنین 13 تا 19 سال با استفاده از زمینه‌یابی اینترنتی می‌پردازد.
مواد و روش
به منظور جمع‌آوری داده‌ها، از سیاهه‌ی قلدری مجازی پاتچین-هیندوجا، مقیاس عزت‌نفس روزنبرگ و مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DAAS) استفاده گردید. شرکت‌کنندگان شامل 355 نفر (136پسر و 219 دختر) با میانگین سنی 17.1 بودند.
نتایج
نتیجه‌ی همبستگی پیرسون نشان می‌دهد که انجام دادن و قربانی قلدری مجازی شدن با افسردگی، اضطراب و استرس رابطه‌ی معناداری دارد. همچنین هم قربانیان قلدری مجازی و هم انجام‌دهندگان آن، از سطح عزت‌نفس پایینی در مقایسه با نوجوانان عادی برخوردار بودند. همچنین هم انجام‌دهندگان و هم قربانیان قلدری مجازی، به طور معنادار، ساعات بیشتری از اینترنت استفاده می‌کردند. علاوه بر آن، انجام‌دهندگان (و نه قربانیان) قلدری مجازی، عمدتا با هویت غیرواقعی خود در اینترنت ظاهر می‌شوند.

بحث و نتیجه‌گیری
نتایج پژوهش حاضر نشان داد که قلدری مجازی، هم برای انجام‌دهندگان و هم برای قربانیان آن، با پیامدهای منفی معناداری همراه است. در نتیجه، با توجه به گسترش استفاده از اینترنت و شبکه‌های اجتماعی، این مساله ممکن است به معضلی اجتماعی تبدیل شود که نیاز به بررسی و پژوهش‌های بیشتری دارد.
کلیدواژه ها:
قلدری مجازی؛ افسردگی؛ عزت نفس؛ نوجوانی.
وضعیت : مقاله برای ارائه به صورت پوستر پذیرفته شده است