اثربخشی آموزش برنامه ایمن‌سازی روانی بر افسردگی، اضطراب و استرس نوجوانان کم‌توان هوشی
کد مقاله : 1165-WCPASIAN20-FULL
نویسندگان:
محمد عاشوری *1، زهرا مهدی پور پیله رود2
1اصفهان، دانشگاه اصفهان، دانشکده علوم تربیتی و روان‌شناسی، گروه روان‌شناسی و آموزش کودکان با نیازهای ویژه.
2گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشوا، ورامین، ایران
چکیده مقاله:
هدف: این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی برنامه ایمن‌سازی روانی بر افسردگی، اضطراب و استرس نوجوانان کم‌توان هوشی در شهرستان‌های تهران انجام شده است.
روش‌ بررسی: پژوهش حاضر، یک مطالعه شبه‌آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را نوجوانان کم‌توان هوشی 15 تا 18 ساله تشکیل دادند. برای انتخاب آزمودنی‌ها از روش نمونه‌گیری در دسترس استفاده شد، به طوری که در این پژوهش 32 نوجوان کم‌توان هوشی شرکت داشتند. آزمودنی‌ها به صورت تصادفی به دو گروه 16 نفری تقسیم شدند و در یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایشی، برنامه ایمن‌سازی روانی را در 10 جلسه دریافت کردند در حالی که به گروه کنترل این آموزش ارائه نشد. ابزار‌ استفاده شده در این پژوهش مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس بود. اطلاعات جمع‌آوری شده از طریق آزمون آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد.
یافته‌ها: نتایج آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که در مرحله بعد از مداخله، میانگین نمرات افسردگی، اضطراب و استرس گروه آزمایش پس از مداخله به طور معناداری کمتر از گروه کنترل بود (001/0P<).
نتیجه‌گیری: برنامه ایمن‌سازی روانی باعث کاهش افسردگی، اضطراب و استرس نوجوانان کم‌توان هوشی شد. بنابراین توجه به متغیرهایی از جمله افسردگی، اضطراب و استرس اجتماعی ضروری است و برنامه‌ریزی برای ارائه آموزش ایمن‌سازی روانی به این گروه از افراد اهمیت ویژه‌ای دارد.
کلیدواژه ها:
ایمن‌سازی روانی، افسردگی، اضطراب، استرس، کم‌توانی هوشی
وضعیت : مقاله پذیرفته شده است