پرورش انسان کامل هدف نهایی روانشناسی اسلامی
کد مقاله : 1153-WCPASIAN20-FULL
نویسندگان:
باقر غباری بناب1، فاطمه نصرتی *2
1عضو هیئت علمی دانشگاه تهران
2روبروی کوی نصر، دانشکده روان شناسی و علوم تربیتی
چکیده مقاله:
موضوع انسان کامل و چگونگی حرکت و سیر و سلوک به سوی کمال انسانی آنچنان که در متون دینی و عرفانی مطرح شده است یکی از مشغله های بزرگ روانشناسی اسلامی است. هیچوقت مشغله ذهنی انسان ها از انسان کامل و ویژگی های آن، رابطه آن با خدا و با مردم و با طبیعت و خویشتن از ذهن عرفا، فیلسوفان و روانشناسان به دور نبوده است.
مسأله ولایت در اسلام شیعی از لحاظ روانشناسی اسلامی در مورد انسان کامل و غیر قابل انکار است. از عرفای بزرگی که در مورد انسان کامل مطالبی نوشته اند و به بحث انسان کامل علاقه نشان داده اند: عبدالکریم جیلی، محی الدین ابن عربی و عزیز الدین نسفی و از متأخرین مرتضی مطهری را می‌توان نام برد. این موضوع از آنجا اهمیت پیدا می‌کند که با کشف ویژگی های انسان کامل ورود این ایده از فلسفه و عرفان به حوزه روانشناسی را می‌تواند تسهیل کند و معنای دیگر به پدیدار شناختی این موضوع در روان انسان بدهد و راه های اندازه گیری آن (حرکت به سوی انسان کامل شدن) در پیوستاری مشخص می‌شود و روش های مداخله حرکت به سوی کمال شناخته می‌شود، عوامل بازدارنده و تسهیل کننده حرکت افقی و عمودی به سوی رسیدن به کمال انسانی را آنچنانکه در متون دینی است هموار سازد. در اصل مقاله به توضیح این مسایل و بسیاری از مسایل دیگر که در تبیین کمال و انسان کامل لازم است، مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
کلیدواژه ها:
کلمات کلیدی: انسان کامل در مکتب شیعه، ولایت، فرایند حرکت به سوی کمال، روانشناسی اسلامی، تدوین الگو برای تشریح و تبیین انسان کامل
وضعیت : مقاله برای ارائه شفاهی پذیرفته شده است